12-11 t/m 28-11-2021

Robert Verhaaf exposeert Echange des Couleurs, schilderijen & sculpturen

Al op jonge leeftijd werd Robert Verhaaf geraakt door abstracte kunst. Hij heeft die fascinatie voor vormstructuren, lijnen, kleurennuances en ritmes nooit meer losgelaten. Het stimuleert hem nog elke dag om in zijn schilderijen op zoek te gaan naar een oorspronkelijke beeldtaal.

Roberts voorkeur gaat uit naar het vierkante doek omdat hij die vorm als een balans ervaart. Het vierkant geeft blijkbaar houvast. Maar op het eerste oog lijkt het abstracte schilderij – er valt niets figuratiefs in te ontdekken – naar niets te verwijzen. De kleurvlakken, geschilderd in serene kleurtonen en opgebouwd uit meerdere lagen waardoor er diepte ontstaat, zijn daardoor niet zo gemakkelijk toegankelijk. Het doek heeft echter aantrekkingskracht. Het nodigt uit om heel lang en aandachtig te kijken naar vormen, bewegingen en kleurschakeringen die onpeilbaar schemeren in diepere vormen, bewegingen en kleurschakeringen.

Al schouwende ga je op weg in de ruimte van het werk. Alsof je een langzame wandeling maakt, en uiteindelijk afdaalt naar de binnenwereld van het doek en innerlijk aangeraakt wordt door een ‘geheim’. Ontmoeten hier de verbeeldingskracht van de schilder en de verbeeldingskracht van de kijker elkaar? De kunstenaar en de beschouwer worden met elkaar verbonden door het schilderij: Robert Verhaaf, de schepper en de waarnemer, die het schilderij af-kijkt. Het is als met een gedicht dat minimaal twee maal wordt geschreven: door de dichter én de lezer.

Ik noemde Robert zojuist schepper, omdat zijn schilderijen niet zijn bedacht, maar geschapen. Zo heb ik ze althans ‘aangevoeld’. Er ligt een atmosfeer in van verdroomdheid, van poëtische bezinning, van gemoedsleven.

Het is alsof iets al werkende onbewust aan zijn schilderscontrole is ontsnapt – een ongrijpbare en niet afdwingbare bezieling. Het afwezige dringt door in het aanwezige. Wat op dat moment niet zichtbaar, tastbaar, hoorbaar is, komt tot ontplooiing in het schilderij als een transcendente werkelijkheid.

Het plezier dat schilderen hem geeft en als onderdeel daarvan het zelf vervaardigen van zijn verf (ei-tempera), maken hem intens gelukkig, vertrouwde hij me toe. Zo is het niet altijd geweest. Robert heeft met wilskracht en een standvastig optimisme treurige omstandigheden overwonnen. ‘Wij kunnen alleen optimist zijn door te willen en te geloven dat het leven goed is’, aldus Robert. (Citaten van aad eerland uit de brochure: “waardoor kwam ik uit op het monochroom, en daarna “ / 2016)

OPEN vanaf vrijdag 12 november dagelijks te bezichtigen van 13.00 tot18.00uur

Rokkeveenseweg 46C, 2712 XZ Zoetermeer

8 oktober t/m 17 oktober 2021

Haarlems Parfum

Expositie Haarlems Parfum in Ateliers BaZtille Een twaalftal afgestudeerde kunstenaars van de Haarlemse Academie exposeren hun kunstwerken in het ateliercomplex BaZtille.

De mix aan kunstenaars staat borg voor een uiteenlopend genre aan stijlen en waar de talenten over elkaar heen buitelen Wat maakt het tot Haarlems Parfum De meesten van deze groep kunstenaars zijn nog niet zo lang geleden afgestudeerd en ze doen er zelf veel aan hun werken te tonen, niet alleen in Haarlem. Soms is het een heel kortstondige presentatie en nu dan twee weekenden in Zoetermeer. Hun opleiding vond plaats in de gastronomische hoofdstad van Nederland, Haarlem, eveneens bekend van het aldaar keurig gesproken Nederlands. Deze kunstenaars zijn niet zo keurig ze zijn onbeleefd prikkelend. Bij parfum kan men denken aan geurend reukwater. Een vloeibaar en vluchtig iets dat een spoor nalaat. Deze kunstenaars hebben een opleiding gevolgd en afgerond in een periode waar het Corona-virus een zekere melange aan heeft gegeven. Mogelijk heeft dat wrijvingen of botsingen gecreëerd. De uitwerking daarvan is te bezichtigen tijdens de expositie in Ateliers BaZtille. En het Haarlemse dan, is het Parfum de basis voor een nieuwe stroming of opvatting in de Kunst? Niet echt het is een aan het individuele.

Om een impressie te schetsen van enkele van hen: Flip Boerée schildert bomen met de nadruk op tegenstellingen qua materiaal & techniek; Leo Dooren experimenteert o.a. door zelf zijn verf te maken, heeft een hang naar traditie; Trudy Drost, schildert, ze heeft een sterke hang naar het poëtische en het surreële; Mariejo Hermans, kiest duidelijk voor portretten; Soonhwa Kang is veelzijdig, grafisch ontwerper en onderzoekt al schilderend; Iris Koolen toont een gevoelige kant, het werkt oogt kwetsbaar; Maud Ramaekers, werkt met allerhande materialen, liefst gebruikt, nu karton; Tony Rootlieb, confronteert zichzelf; Anja Stam, werkt vanuit de twee tegenstellingen chaos en structuur en een liefde voor haar overleden hond; Harry Tomesen, raapt vliegtuigwrakken op en piloteert ze naar kunst; Roos van Unen toont de vreemde gevolgen van het proces; Yvonne Haven fluistert, duistert; Pieter Kusters trekt Dali's lades niet open. Kortom prachtig, raadselachtig, ruimhartig en daadkrachtig!

De tentoonstelling zal worden samengesteld door Pieter Kusters, curator en docent beeldende kunst. Wanneer en waar Opening vrijdag 8 oktober om 18.00uur, en op 9, 10, 15, 16 en 17 oktober van 13.00 – 18.00uur Ateliers BaZtille Rokkeveenseweg 46 C 2712 XZ Zoetermeer

14 september t/m 29 september 2019

SALON des Artistes 2019

Salon des Artistes 2019

40 vrouwen exposeren kunstwerken in Ateliers BaZtille

Van 14 september t/m 29 september 2019

Van 13.00uur tot 17.00uur

 

“ Nauwelijks vrouwelijke beeldende kunstenaars in musea “. Studie naar dit fenomeen werd verricht door Astrid Kerchman en Pauline Salet en ondersteund door ‘Mama Cash’. Dit onderzoek komt tot de conclusie dat de positie van vrouwen in de kunst voor verbetering vatbaar is (BK 2maart2019).

Het mag toch zo langzamerhand wel bekend zijn dat moraal iets anders is dan schoonheid. Daarbij doelend op wat uit het vrouwelijke gedachtegoed is ontsproten. De ‘ tweede sexe ‘ werd ooit beschreven door Simone de Beauvoir, het sloeg in als een bom. Nu 70 jaar later, lijkt het erop dat er nu eindelijk eens wat meer aandacht en vooral waardering is. Weg met die tweederangspositie.

Werden vrouwen dan niet gewaardeerd of konden ze in de ogen van ‘ het publiek ‘ geen waardering krijgen. Jazeker, echter men schuwde het niet ze weg te schrijven uit de geschiedenis. Of wat ook gebeurde was dat meesterstukken werden toebedacht aan degene die hen hadden opgeleid. Fraaie voorbeelden zijn o.a. Camille Claudel of Elsa von Freytag-Loringhoven. Uitgebreid onderzoek werd gedaan door Theo Paijmans naar de oorspronkelijke kunstenaar die “fauntain” haar beroemde plaats in de geschiedenis bezorgde.

Maar er is nu meer aandacht zoals de tentoonstelling in Schiedam, getiteld Meesterlijke vrouwen. Ook de Zoetermeerse organisatie van de internationale vrouwendag had dit jaar het thema Heldinnen.

Om gestalte te geven aan die waardering voor vrouwelijke beeldende kunstenaars is er in Ateliers BaZtille een tentoonstelling, getiteld Salon des Artistes 2019. 40 vrouwen zijn geselecteerd om daar hun kunstwerken te tonen. Dus geen mannelijke beeldende kunstenaars. Er worden kunstwerken gepresenteerd vanuit verschillende disciplines: ruimtelijk, abstract/figuratief, twee-dimensionaal, ikebana, fotografie etc. De kunstenaars richten elk de hen toebedeelde ruimte in naar eigen inzicht.

De opening zal verricht worden door Heleen Aptroot op zaterdag 14 september in Ateliers BaZtille aan de Rokkeveenseweg 46 C te Zoetermeer

Openingstijden: do t/m zo van 13.00 tot 17.00uur tot en met zondag 29 september 2019

6 t/m 17 december 2017

beeldhouwers uit atelier Hortense de Kooter

Expositie :  met beeldhouwwerken door cursisten
van Hortense de Kooter

Opening Tentoonstelling

zaterdag 9 december 2017 om 16.00 uur
  
in Ateliers BaZtille, Rokkeveenseweg 46 C, 2712 XZ Zoetermeer
www.ateliersbaztille.nl


In het atelier van Hortense de Kooter tref je regelmatig cursisten die les krijgen in beeldhouwen. Dat is al enige jaren zo. Op een gegeven moment ontstaat er dan toch een collectie. Het idee van Hortense om die werken gezamenlijk te exposeren werd met enthousiasme ontvangen. Er zijn 16 deelnemende exposanten die hun werken tonen. De beelden die getoond worden hebben een breed scala aan vormen en uitingen. Veelal herkenbaar in de figuratie en een enkel beeld met abstracte vlakken en vormen. Hoewel je het eerder verwacht bij schilderijen is er een verscheidenheid aan kleuren. De enorme variëteit aan stenen is omdat er wereldwijd nogal wat vindplaatsen zijn. En iedere vindplaats heeft specifieke kenmerken.

Af en toe loop ik langs bij het atelier van Hortense. Je hoort dan het nodige geklop met hamers. Ook stof is ruimschoots aanwezig. Tijdens zomerse dagen staat de deur naar buiten toe wijd open en zie je heel wat bedrijvigheid. Het werken in steen vergt enige spierkracht en je werkt met beitels, raspen, vijlen en hamers om een vorm zichtbaar te maken. Als afronding volgt dan vaak een urenlange massage van de steen, met schuurpapier om de schoonheid van de steen optimaal tot uitdrukking te brengen. Een beeld is niet zomaar gemaakt, het vergt ook een goed en soms ook langdurig kijken. Want de derde dimensie beheersen is wat het soms moeilijk maakt. Daar is de docent Hortense een belangrijke schakel. Het resultaat van al die werken mag er zijn. Of alle getoonde werken aangeraakt mogen worden is nog een kwestie die besproken zal worden. Want ja, sommige vormen wil je gewoon met de handen zien.

De deelnemende cursisten/beeldhouwers zijn: Pia Sies, Linda Takens, Sjan Norbart, Meriam van der Meer, Adri van Velzen, Dorine Nederhof, Paulien Neuteboom,
Margot Kok, Edith Lenderink, Reina van der Vlugt, Fien den Hollander, Joke Boone, Monique den Hollander, Gerrie van Slobbe, Jack Monnereau en Sandra Paap.

De tentoonstelling is te bezichtigen vanaf donderdag 7 december 2017. De deuren van Ateliers BaZtille gaan open om 13.00 uur.
De openingshandeling is zaterdag 9 december om 16.00 uur.

Wil je nog op een ander moment komen kijken, dat kan tot en met zondag 17 december tot 17.00uur. De openingstijden van de galerie zijn van donderdag t/m zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur.
Of maak een afspraak met Hortense de Kooter, telefoonnummer 0621885169

Adres: Rokkeveenseweg 46 C
2712 XZ Zoetermeer


 

05 juni t/m 2 juli

Art project RAAMWERK

De opening betreft het officieel openbaar maken van mijn installatie met de titel RAAMWERK, Petra Wiek


Het RAAMWERK is nu nog een schematisch plan dat nog verder moet worden ingevuld in de periode van 5 juni tot en met 22 juni 2017. Vanaf 5 juni tot en met 22 juni werken Petra Wiek en Robert Verhaaf aan het RAAMWERK. Het vervaardigen/samenstellen van het RAAMWERK is in de galerieruimte van Ateliers BaZtille. Het RAAMWERK wordt terplekke gezaagd, gelijmd en in elkaar gezet.


De galerie kan bezocht worden tijdens het proces van het maken. Er kan gesprek plaatsvinden met Petra en Robert omtrent het proces van de installatie.  Iedereen is welkom om daaraan deel te nemen.
De tijden zijn gedurende de hiervoor genoemde periode iedere dag van 13.00 tot 17.00 uur. Als er in de avond wordt gewerkt dan zal dit worden vermeld via de website van Ateliers BaZtille, www.baztille.nl en de facebookpagina.


Het RAAMWERK zal worden samengesteld met geprefabriceerde houten latten die bestemd zijn voor lijstwerk t.b.v. schilderijen e.d. De raamwerken die ontstaan zijn qua maatvoering gebaseerd op de gulden snede. De opeenvolgende raamwerken krijgen wat de afmetingen betreft een steeds kleiner formaat. Het streven is om een veelvoud van raamwerken te maken.


RAAMWERK
Proces, onderzoek en gesprek zal resulteren in een installatie / expositie.
Tijdens de expositie worden ook nieuwe objecten uit de serie GREY getoond van Petra Wiek.
Materiaal raamwerk : latten gelakt in zwart, hoogglans; 75 lengtes van 3.00 meter, totale lengte 225 meter
Guldensnede = 61,80 % x 38,20 %
Van 5 tot en met 21 juni 2017 zal het vervaardigingsproces plaatsvinden / U bent van harte welkom.
Van 22 juni t/m 25 juni is de  expositie geopend van 13.00 uur tot 17.00 uur
Graag wil ik U uitnodigen om de opening bij te wonen in Galerie Ateliers BaZtille.

Officiële Opening is op zaterdagmiddag 24 juni om 16.00 uur
Opening wordt verricht door …………………………………………………
Finissage op zondag 2 juli om 16.00 uur met vertoning video van het proces RAAMWERK.
 

 

12 september t/m 1 oktober 2017

Fietsen in Zoetermeer

Tentoonstelling :  art project Fietsen in Zoetermeer  door José Koebrugge

Officiële Opening Tentoonstelling

Op zondag 17 september 2017 om 16.00 uur
door burgemeester Charlie Aptroot


Ateliers BaZtille, Rokkeveenseweg 46 C, 2712 XZ Zoetermeer

De beeldend kunstenaar José Koebrugge, maakt al vele jaren schilderijen waarin de fiets en het fietsen een belangrijke plaats inneemt. Dat komt deels voort uit haar fascinatie over wat het fietsen in Zoetermeer aangaat. Zoals het heel goed bereikbaar zijn van allerlei locaties op de fiets door middel van fietspaden. En dat er ruim baan voor is. Een deel van de cursisten van José komt ook altijd met de fiets naar het atelier.

Al vanaf het begin dat Ateliers BaZtille bestaat is José er te vinden, ze werkt daar aan haar eigen oeuvre en geeft er ook schilderles. Dat doet ze op meerdere locaties in Zoetermeer.
Ruim een jaar geleden opperde ze het idee om een heel groot kunstwerk te maken. En dat daar meerdere Zoetermeerders aan zouden meewerken. Ze bedacht om hen uit te nodigen om op een klein doekje van 10 * 10cm een miniatuurwerkje te maken over het thema fiets en fietsen in Zoetermeer. En hiermee één groot kunstwerk mee samen te stellen. Ze zou er 1000 doekjes voor nodig hebben. Maar hoe krijg je 1000 mensen zover om daaraan mee te doen ? Hier en daar zocht ze contact met collega’s en organisaties, zoals scholen en buurtcentra. Omdat het project toch wat meer voeten in de aarde had dan bedacht was ondersteuning van collega’s en stichting Sjabien welkom. Het was de eerste keer dat José een dergelijk project aanging. Er kwam een  instructie voor het vervaardigen van de doekjes. Want er mocht slechts in een beperkt aantal kleuren geschilderd worden.


En een paar ‘mini-fietsjes ‘ als voorbeeld zou ook handig zijn. De omvang van het project bracht kosten met zich mee. Er is ondersteuning gekomen door meerdere instanties zoals: gemeente Zoetermeer, Zoetermeerfonds, Fonds 1818, Floravontuur/Stadspromotie, stichting Atelierbeheer en stichting Sjabien. Ook centra als Kom-op en Seghwaert-op-Dreef, en stichting Ipse De Bruggen, de basisscholen De Touwladder, De Paulusschool en het Erasmuscollege. Maar ook schildersgroepen, volkstuinen, een scoutinggroep en een tennisvereniging hebben een bijdrage geleverd.

Het bijeenbrengen van de 1000 doekjes op speciaal gemaakte panelen doet José zelf. Ze maakt er een fraaie compositie van. Het liefst wil ze het kunstwerk na afloop aan het Lange Land Ziekenhuis schenken. De reden is dat het een kunstwerk is dat door veel Zoetermeerders is gemaakt. Dat kunstwerk hoort eigenlijk op een plek waar al die mensen ook komen.

De tentoonstelling Fietsen in Zoetermeer zal officieel geopend worden door Charlie Aptroot, burgemeester van Zoetermeer.

Na het openingswoord is er een muzikaal optreden door de zusjes Anuschka en Maria Pedano (altviool / zang en hobo).

Behalve het grote schilderij zijn er kunstwerken te zien die door de collega’s Jan Lenoir, Sylvia Essenberg, Verolique Jacobse en Lucie van der Plas. Ze hebben elk een eigen interpretatie gegeven aan het thema.

Tijdens de openingsdag is er een kleine gratis attentie voor de bezoekers van de tentoonstelling, uiteraard zolang de voorraad strekt.

De tentoonstelling is te bezichtigen tot en met 1 oktober 2017. De openingstijden van de galerie zijn van donderdag t/m zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur. Of maak een afspraak met José Koebrugge, telefoonnummer 0610678649

Adres: Rokkeveenseweg 46 C
2712 XZ Zoetermeer

3 t/m 29 oktober 2017

John van de Rijdt Solo tentoonstelling

De kunstenaar John van de Rijdt maakte aanvankelijk alleen grafische kunstwerken en begon daar mee in 1975. Dat was na zijn opleiding aan de Koninklijk Academie in Den Bosch en vervolgens aan de Academie Jan van Eyk te Maastricht. De schilderijen lieten enige tijd op zich wachten. En ook allerhande materialen wat tot beeld kon worden gevormd interesseerde hem.

Al ten tijde van zijn opleiding koos hij een eigen koers die soms ook indruiste tegen heersende opvattingen. Dat kwam voort uit zijn gedrevenheid op jonge leeftijd, wat niet de tred en koers had van het opleidingsinstituut. Die gedrevenheid van John spitste zich toe op de vraagstelling “in welke verhouding staat licht tot materie “, anders gezegd waaraan ontleent materie haar bestaan. Een tamelijk filosofische benadering waar het feitelijk juist gaat om hoe je je wil uitdrukken met beeldende kunst.

Het fenomeen licht in relatie tot beeldende kunst is terug te brengen tot het gegeven dat een lichtbron de wereld om ons heen zichtbaar maakt. De reflectie van het object toont ons beeld. Waar het uitingen betreft van beeldende kunst komt er nog een dimensie bij en dat is die van de interpretatie. Ieder nieuw beeld, of het nu gaat om een zeefdruk, schilderij of object stelt bij het zien door de beschouwer wellicht vragen. En in dit geval waar het John betreft die de bedenker, doch ook de maker van het beeld is ook een vraag aan hemzelf. Want is hetgeen wat je toont in een tentoonstelling het antwoord op die eerste vraag ? 

De tentoonstelling van John van de Rijdt in Ateliers BaZtille toont een oeuvre dat een episode omvat van ruim veertig jaar. Eerder dit jaar bezocht ik John in zijn atelier. Het was voor het eerst en indrukwekkend. De hoeveelheid werken en ook het zichtbaar worden van zijn ontwikkeling van die zoektocht naar het licht was een bijzondere ervaring. De materie waarin en waarmee hij dat uitdrukt getuigt ook van vakmanschap. En behalve de beelden was er ook direct zijn verhaal bij. Een verhaal dat vooral bescheiden is want John wil toch vooral dat je tijd neemt om te kijken. Een bezoek aan zijn website waar prachtige typerende verhalen op staan maakt het beeld compleet.

De tentoonstelling is te bezichtigen tot en met zondag 29 oktober 2017. De openingstijden van de galerie zijn van donderdag t/m zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur. Of maak een afspraak met Robert Verhaaf, telefoonnummer 0650655680

8 t/m 18 december 2016

overzichtstentoonstelling BaZtille-kunstenaars

Deze overzichtstentoonstelling toont kunstwerken van kunstenaars die in Ateliers BaZtille werken. De officiele opening is op zondag 10 decdember om 15.00 uur, door Robert Verhaaf.

Op zondag 18 december is er een ochtendconcert, akoestisch kamerconcert door gitaarensemble van het VAK (Delft) onder leiding van Tom Palms en begint om 12.00 uur, gratis toegankelijk met koffie en gebak.

 

3 t/m 13 november 2016

Hans Feij & Alain Jonges kunstenaars van BaZtille

SCHILDEREND - Hans Feij en Alain Jonges

Een tentoonstelling ontstaan uit dromen, ideeën en gedachten. Daar waar het praktische schildersvak zich bepérkt tot ontvetten, schuren, repareren en lakken, zijn het juist deze werkzaamheden die voor Hans Feij en Alain Jonges de aanleiding vormden voor hun nieuwe werk. Gedachten tot ideeën over structuren, ritmes, licht en kleur, voer van/voor een kunstschilder en een architect, bovenop een steiger: SCHILDEREND.

Voor kunstschilder Hans Feij blijft het thema in zijn werk deels onveranderd; een landschappelijke metafoor als abstractie. Door de (oude) schilderijen letterlijk weer op te pakken, zullen er in deze tentoonstelling nieuwe, vernieuwde en oudere werken te zien zijn.

Architect Alain Jonges neemt de schildersmaterialen als uitgangspunt in de vormgeving van zijn verlichting. Het resultaat: verfijnde lichtsculpturen, die zijn opgebouwd uit repeterende bestaande gebruiksvoorwerpen uit het schildersvak, op een subtiele manier gerangschikt en samengevoegd.
 

 

8 oktober t/m 23 oktober 2016

oeuvre Robert Verhaaf / zazou


Van 9 t/m 23 oktober 2016 is de tentoonstelling van Robert Verhaaf ‘ 25 jaar schilderen en beeldhouwen ‘. Uit het oeuvre is een keuze gemaakt dat een overzicht toont van 25 jaar schilderen en beeldhouwen.

Belangrijke drijfveer voor hem is de materie verf, en dan gaat het om de zelf samengestelde tempera met bijenwas. Juist om kleur in al haar briljante en enorme variëteit te tonen. In zekere zin is Robert een colorfield painter.

De opening van de tentoonstelling in Ateliers BaZtille ’s middags om 15.00 uur zal worden verricht door Jeldrik Oorthuys, kunstliefhebber. U bent van harte uitgenodigd daarbij aanwezig te zijn.

Robert heeft in een monografie samengevat wat zijn (schilder)ervaringen van de afgelopen 25 jaar waren. En is nu uitgegeven met de titel: Waardoor kwam ik uit op het monochroom, en daarna. 

9 april 2016

IKEBANA

IKEBANA, staat voor het op Japanse wijze schikken van/met bloemen, het toepassen van andere materialen dan takken of bladeren is eveneens mogelijk. Deze tentoonstelling is alleen toegankelijk voor genodigden.

24 april 2016

Zoete Herinneringen

Bijzonder theater op bijzondere locaties

Op zondag 24 april gaan deuren open die normaal gesloten blijven tijdens de theaterparade “Zoete Herinneringen”. Een unieke manier om de stad van een andere kant te bekijken. Op deze zondag openen vijf plekken in de stad hun deuren, plekken die normaal gesproken gesloten blijven voor het publiek. Hier hebben theatermakers zich laten inspireren door de omgeving en nieuwe korte voorstellingen gecreëerd.

Meer dan 20 artiesten brengen zang, dans en toneelspel op een unieke locatie en met een unieke inhoud. Op elke locatie begint om ieder heel en half uur de theateract. U kunt met uw kaart alle locaties bezoeken en de voorstellingen mee maken. En wie iets echt speciaals wil beleven, koopt een zogeheten busticket. Met dit ticket kunt u om 13.00 uur instappen in de Zoete Herinneringbus bij het CKC. Vanaf daar wordt u naar de locatie toegebracht, in een geheime volgorde. De ideale manier om alle verrassende acts mee te maken!

Vorig jaren gingen voor Zoete Herinneringen onder andere de deuren van de watertoren in Rokkeveen open, werd een bezoek gebracht aan het geheime spookstation van de Randstadrail en stond men op de bodem van zwembad het Keerpunt. Ook dit jaar zijn de locaties weer heel bijzonder . Elke locatie biedt weer een totaal ander verhaal en een totaal ander aanzicht. Raak verbaasd over wat de stad Zoetermeer te bieden heeft en maak nieuwe herinneringen. 

 

27 april 2016

marche aux puces

deze markt, op Koningsdag 27 April 2016, is op het terrein Ateliers BaZtille, zowel binnen en buiten het gebouw, de markt is open voor het publiek van 10.00 tot 17.00uur 

Marche aux Puces op Koningsdag
Op 27 april, Koningsdag, is er bij Ateliers BaZtille aan de Rokkeveenseweg 46c een Marche aux Puces. Ongetwijfeld kent u het Franse begrip, want wie is er niet eens in Frankrijk op zo’n vlooienmarkt geweest. Voor één dag is het ateliercomplex omgevormd tot een gezellige marktplaats. Op het terrein is ruimschoots plek om je ‘ rommel ‘ te komen uitstallen en eventueel zelfs te kunnen verkopen. Mocht u denken wie wil dit nou hebben, ach het is zoals: de een z’n ergernis is de ander z’n plezier. Het zou ook kunnen zijn dat u een prachtige aria ten gehore zou willen brengen. Er is een microfoon beschikbaar, dus schroom niet.
De marche aux puces start om 10.00 uur in de ochtend en duurt tot 16.00 uur. Natuurlijk mag u ook gewoon komen kijken. Tot ziens op Koningsdag 27 april 2016 aan de Rokkeveenseweg 46c.
 

of stuur een email aan ateliersbaztille@gmail.com

20 mei 2016

ondernemersbijeenkomst LHN

Het bestuur van LHN nodigt ondernemers uit voor een bijeenkomst in Ateliers BaZtille. Op 20 en 27 juni bespreekt de gemeenteraad de voorstellen voor het jaar 2017. In het najaar worden de nodige budgetten daaraan gekoppeld. Wij gaan graag in gesprek met het bedrijfsleven, sport en culturele organisaties en met de burgers van Zoetermeer. Daarom nodigen wij u uit voor de bijeenkomst in Ateliers BaZtille waar de fractie van de gemeenteraad aanwezig is en die u graag met u in gesprek zou willen gaan. Voor vragen en andere ideeën kunt u uiteraard bij hun terecht. Deze keer hebben wij Glenn van Fitpoint die een speech zal doen en de BaZtille onder leiding van kunstenaar Robert Verhaaf zal een rondleiding doen door dit culturele centrum mogelijk maken. Voor een hapje en een drankje wordt uiteraard gezorgd. U bent welkom op 20 mei vanaf 16.30 uur. De bijeenkomst eindigt om 18.00uur. Rokkeveenseweg 46 c 2712 XZ Zoetermeer
26 mei t/m 5 juni 2016

Salon 2016, artist's in Zoetermeer

De Salon 2016, presenteert kunstwerken op de traditionele Franse manier van tentoonstellen. De muren zijn nagenoeg geheel gevuld met schilderijen, collages, fotografie.

De deelnemende kunstenaars aan De Salon 2016 zijn:

Hortense de Kooter, Petra Wiek, Robert Verhaaf, Trudy Bersma, Sytske de Jong, Michel Verhoef, Peter en Francine van Sambeek, Jose Koebrugge, Vera Zegerman, Xandra Lapperre, Hans Feij, Fieke Hordijk, Anneke van Eijken, Lucie van der Plas-deJong, Els van Lieshout, Frans de Jong, Sandra Spaan, Nicoline Dissel, Margreet Bruis, John van de Rijdt, Jeroen Verheugd, Jannie van de Luytgaarden, Xander Breumelhof, Pat Houkes, Heleen de Lange, Jaap van der Gaarden, Veronique Vaessen, Jan Knoester, Anton Janse, Els van Venetie, Monique Zijlstra, Annemarie van Grieken, Bernardine manders, Maja Neijssel, Froukje Nigten, Renee Arkensteyn, Ben Messchaert, Adrie Braam, Connie Jacobs, Trudy Manasse, Dineke Vonk, John Stikkelorum, Alain Jonges en Krel van der Harst

 

 

 

25 & 26 juni 2016

Open Atelierdagen in Ateliers BaZtille

In het weekend van 25 & 26 juni 2016, zetten de kunstenaars van Ateliers BaZtille de deur van hun atelier open. U kunt dan kennis maken met de kunstenaars en zien of horen wat ze maken/doen.

De openingstijden van de Open Ateliers zijn zaterdag en zondag vanaf 11.00 uur tot 17.00 uur.

In de expositieruimte komt een grote IKEBANA installatie te staan. Deze zal worden opgebouwd door 7 deelnemers die de kunst verstaan om in de zogenaamde Sogetshu stijl te werken.

 

 

 

augustus 2016

oochoo presents 48hours filmproject

3 Oktober t/m 18 Oktober

Uitwisseling, Kunstenaars uit Woudenberg exposeren in Ateliers BaZtille

Persbericht

Woudenberg, 17 september 2015
Expositie “Uitwisseling”

In Ateliers BaZtille in Zoetermeer exposeren 12 Woudenbergse kunstenaars van 3 tot en met 18 oktober 2015 met als thema “ Uitwisseling”.  Het is voor het eerst dat de Kunstberg als groep buiten de gemeentelijke grenzen hun kunstwerken laat zien. De officiële opening is op zaterdag 3 oktober om 16.00 uur in de grote zaal van de Ateliers en wordt verricht door Hilbrand Nawijn, fractieleider LNH Zoetermeer. Twee wethouders van Cultuur de heer Pieter de Kruif  (van Woudenberg) en de heer Robin Paalvast (van Zoetermeer) zijn aanwezig tijdens de opening. Iedereen is welkom en de kunstenaars hopen vele Woudenbergers daar te ontmoeten.  De Ateliers BaZtille is gevestigd aan de Rokkeveenseweg 46 c , 2712 XZ in Zoetermeer. De openingstijden zijn van donderdag tot en met zondag van 13.00 uur tot 18.00 uur. De toegang is gratis.

Uitwisseling
De titel van de expositie verwijst naar de culturele uitwisseling van het werk van 7 kunstenaars van  BaZtille uit Zoetermeer (die van 30 mei tot 4 juli in Woudenberg te zien waren)  met het werk van 12 leden van het kunstenaarsplatform De Kunstberg uit Woudenberg. Het is voor het eerst dat zo’n massale uitwisseling plaatsvindt althans voor de Woudenbergers. Frans Hosman, Ineke Wurfbain, Martin Vermeul, José van Zuijlen, Werner van der Burgh, Gusta Boodt, Nicole Kruimel, Aad Gordijn, Els van der Burgh, Esther Veldhuijzen, Ad Noorlander en Yvonne Kors tonen niet alleen bestaand maar ook nieuw werk. Dit belooft een interessante expositie te worden waarin tekenen, schilderen, fotografie, gemengde technieken, keramiek, beeldhouwen, textiele kunst en ikebana vertegenwoordigd zijn. Op de vraag wat de kunstenaar tot uitdrukking wil brengen en waarom deze specifiek dit soort werk maakt, kwamen de volgende kernwoorden naar voren: emotie, veelzijdig, inspiratie, verwondering, gelaagd, ruimte, bezieling, natuur, transparant, licht en modern. Ook het woord BaZtille blijkt een bron van associaties op te roepen waar sommige  kunstenaars hun eigen visie op de wereld problematiek van vluchtelingen gestalte konden geven.
Motivatie
Gevraagd naar de motivatie van de Woudenbergers om mee te doen aan deze expositie leverde dit tal van reacties op zoals “ voor mij was deelname aan deze uitwisseling, naast de kennismaking met andere kunstenaars en hun werk, een extra mogelijkheid om te exposeren in een andere regio”. En “ voor De Kunstberg is het de eerste keer dat we op deze manier samenwerken met een andere groep kunstenaars. Een nieuwe uitdaging, een mooi experiment.
Tevens ook nieuwsgierig naar het werk van een andere Kunstenaarsbeweging hopende dat dit heel inspirerend kan werken.”. Anderen hadden vooral interesse in de locatie de BaZtille met zijn hoge muren en grote oppervlakte “ Mijn werk komt beter uit in ruimtes met  hoge muren (4,5 meter!) en ik heb speciaal werk gemaakt gericht op de hoogte van de ruimte”. Ook het nieuwe publiek “geeft hopelijk ook andere inzichten en lerende momenten”.
 

fotograaf groepsfoto De kunstenaars van De Kunstberg;  Gerwout Lamberink

30 Mei t/m 4 Juli

Uitwisseling, tentoonstelling in Kunstberg te Woudenberg

Expositie “Uitwisseling”

In de Galerie “De Kunstberg” is van 30 mei tot en met 4 juli 2015 werk te zien van zeven kunstenaars van Ateliers BaZtille uit Zoetermeer. De officiële opening is op zaterdag 30 mei om 16.00 uur in het Cultuurhuis en wordt verricht door Pieter de Kruif, wethouder Cultuur Woudenberg. Iedereen is welkom. De galerie is gevestigd in het Cultuurhuis, Dorpsstraat 40 te Woudenberg en is alle werkdagen open van 09.00 uur tot 20.30 uur en op zaterdag van 10.00 tot 12.30 uur. Behalve de opening, waar de kunstenaars bij aanwezig zijn, is er een extra ontmoetingsdag. Op woensdag 10 juni van 11 uur tot 15.00 uur zijn er enkele exposanten die een toelichting geven op het tentoongestelde werk. De toegang is gratis.

19 April t/m 10 Mei 2015

what about GREY

Recensie ‘ what about GREY ‘,

Aan de Rokkeveenseweg 46 C te Zoetermeer is het ateliergebouw BaZtille. Behalve dat is er een aanzienlijke ruimte om te exposeren.
De tentoonstelling ‘ what about GREY ‘ werd door Arno van Roosmalen geopend met de vraag aan Petra Wiek “ what about ….. “. Hij was enigszins verrast door de omvang van het tentoon gestelde maar bovenal, waarom dit grijs. Het antwoord was tamelijk direct, omdat er een pot grijze lak was overgebleven.Dat vormde de aanleiding om het eerste werk grijs te schilderen. Enkele objecten werden voorzien van die kleur. De uitwerking daarvan maakte duidelijk dat het ‘ ding ‘ nog meer beeld werd. Ontdaan van afleidende kleurfactoren komt de essentie van de vorm naar voren. Ruim anderhalf jaar heeft Petra Wiek, ( beeldend kunstenaar uit Den Haag ) aan voorbereiding besteed aan deze tentoonstelling. De thematiek die centraal staat valt als volgt samen te vatten:  Het is spontaan maar weldoordacht. Het snijdt op vileine wijze maatschappelijke en menselijke thema’s aan: exploitatie van kinderen, fysiek en mentaal misbruik. Er is duidelijk commentaar op verhoudingen en relaties in de samenleving. Soms schemert een bepaald cynisme of ironie door maar door absurdistische elementen is het soms ook humoristisch.

Is er een voorkeur voor het een of andere werk ? In de galerieruimte staat tamelijk pontificaal een grote grijze kast. Daarin bevinden zich 27 afzonderlijke objecten. De kast op zich is wel één geheel. Toch springen er bepaalde werken uit. De eerste aanblik van bijvoorbeeld het groothoofdig object typeert het fijngevoelige. De eraan verbonden samengevouwen handen onderstrepen een enigszins religieuze houding. Dit werk is ontstaan door samenstelling van verschillende oude en afgedankte materialen. De oorspronkelijke kleuren van die materialen zouden een andere beleving hebben gegeven in dit werk. Het grijs heeft in dit geval een uitwerking die je doet fluisteren. En dan wat onder die handen is betreft het ‘ kleinood kind ‘ dat gezegend en beschermd moet worden ! Een zo’n groot denkend hoofd met androgyne uitstraling kan dat het onschuldige behoeden ?
Een ander object tref ik in een van de gangen. Het is de opstelling van de tent ( installatie: waarbij de tent ondersteboven aan het plafond hangt ) appelleert thans aan de vele bootvluchtelingen. De tekst op het grijze zeil “ No Room “ spreekt voor zich. Daartegenover aan de wand hangt het enige ‘ grijze ‘ schilderij dat deze tentoonstelling toont.  heeft als onderwerp een grote doch lege vergadertafel.

Zo zijn er vele objecten te onderzoeken. Want, wat hebben die met ‘ what about ….. ‘. Een van de kenmerken van grijs: saai;  is in deze tentoonstelling ver afwezig. Om deze tentoonstelling te bezichtigen kun je terecht van donderdag t/m zondag van 13.00 tot 18.00 uur.

Zazou-Art